Архив на блога

вторник, 12 февруари 2008 г.

Маски за сгъстяване на косата

Взимате си йод и разтваряте един капкомер в 500 мл. вода след което изплаквате косата с него. Правете го всеки ден за няколко месеца косата се сгъстява. А за тези при които фактора за алопеция е хормонален дисбаланс нещо препоръчано от лекар който се е излекувал така. Взимате чимшир и късате листата, като трябва да напълните горе долу половин трилитров буркан а до горе наливате коняк. Трябва да престои 20 дни на тъмно за да могат листата да излеят сока си в коняка и след това с памуче мажете цялата глава. Прави се 3 месеца като заедно с това се взимат и таблетки ПАНТОГАР

Маска за сгъстяване на косата.

Взима се костен мозък от телешки мозъчен кокал (Джолан - кокалите дето са за бульон). Още по добре е от кон (тогава косата не се омазнява, но това е много трудно за набавяне) Джоланът не бива да е замразяван. т.е. трябва да е пресен. Намазва се главата с мозъка изваден от мозъчния кокал(джолана), след това увивате главата си с найлон, вестник, кърпа Стоите минимум 2-3 часа с тая маска на главата си, а още по-добре е, ако преспите(пренощувате) с нея. После си измивате главата с шампоан.

Маска против косопад с мед, сок от алое и чеснов сок

1 супена лъжица мед, сок от алое и чаена лъжичка чеснов сок се смесват. Сместа може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник. Преди използване към 1 супена лъжица смес прибавете един жълтък, добре разбъркайте и намажете кожата на главата. Завържете я с памучна кърпа и отгоре с найлонов плик. Оставете така 20 минути. След това измийте добре косата. Повторете тази процедура пет пъти подред.

Маска с лук против косопад

Вечер в корените на косата се втрива сок от настърган прецеден лук. Преспива се и на сутринта косата се измива с препечена, разтворена в оцет хума

Запарка от розмарин против косопад

Запарка от 2 ч. л. накълцани листа от розмарин и 300 мл вода. Киснат 15 мин и се прецежда. Първо се втрива в корените, после - в цялата коса.

Маска против косопад с жълтък, зехтин, лук и мед

1 жълтък, 1 с. л. зехтин, 2 с. л. сок от прясно изцеден лук и 1 ч.л. мед. Със сместа се мажат първо корените, а после и цялата коса. Завива се главата с хартия, найлон и кърпа. След 2 часа се измива косата с разбит жълтък и се облива с оцетена вода.

Маска против косопад с рициново масло, коняк и яйце

300г рициново масло с 30 мг коняк и 1 прясно яйце. Мажем корените на косата. Завиваме с хартия, найлон и топла кърпа. След 2 часа измиваме

Маска против косопад с жълтък, рициново масло и Витамин А

1 жълтък, рициново масло, 1 ч. л. Вит. А Всичко това се смесва да стане като майонеза и се нанася на корените на косата, преседява се към 2 часа и се измива с шампоан и балсам. По желане могат да се прибавят и стрити на прах овесени ядки

Медена маска за изтощени коси и косопад

Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма

Маска против косопад със зехтин, бадемово масло и Витамин А

Много добра маска за косопад, особено през пролетта- смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените

Маска против косопад с масло, жълтък и пчелно млечице

200 г масло се разтопяват. Сваля се от огъня и малко преди да се втвърди, се добавят 1 жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан и без балсам

Маска против косопад с бира

При косопад помага и горещата бира. С нея се намазва косата и се увива със затоплена кърпа. Тази процедура обаче се прави поне 5 поредни дни

Маска против косопад с греяно вино

Към кафена чаша греяно вино се добавят 5 счукани скилидки чесън и 1 с.л. свинска мас. Получената маска се държи на косата от 1 до 2 часа, като главата се увива в хавлиена кърпа. Измива се с шампоан с неутрално pH

Маска за укрепване на косата

Две глави лук се настъргват и накисват в 300мл. силна ракия. престоява 10 дни, след което сепрецежда. Косата се маже вечер, а сутрин се измива. Тя се сгъстява, престава дапада, заздравяват се корените. Процедурата се прави през ден

Маска за плътна и обемна коса

За да стане косата плътна и да добие желания обем, може да я подхраните с маска от 3 жълтъка, 1.с.л. зехтин и 1 кафяна лъжичка ром. Разбъркайте добре, нанесете сместа кичур по кичур и оставете да подейства около 20 минути. Добре е главата да се покрие с кърпа. Преди да се отмие, изплакнете с хладка вода.
Срещу омазняване разбъркайте 1 яйце с 50 г. кисело мляко и нанесете върху вече измитата коса. Останете с маската 5 минути и отмийте с хладка вода. Хладката вода е задължителна, тъй като с гореща белтъкът на яйцето ще се пресече и ще остане в косата.

Медена маска за изтощени коси и косопад

Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма.

Още една маска против косопад

Много добра маска за косопад особено през пролетта е смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.

Маска против косопад

Малко е сложна за изпълнение, но усилието си заслужава. 200 г масло се разтопяват. Сваля се от огъня и малко преди да се втвърди, се добавят 1 жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан и без балсам.

Маска за суха коса

Тя е много лесна за изпълнение. Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.

Белтъчна маска за мазна коса

Разбива се един белтък на сняг. Към него се добавя чаена лъжичка сол, докато се получи гъста пяна. След това се сипва и сокът на един лимон и отново се разбива. Маската се втрива чрез масажи в кожата на главата. Държи се 30 минути

Лека маска за мазна коса

В зависимост от дължината на косата се взема кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

Подхранваща есенна маска за коса

Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок, смачкани ябълки и пасирана печена тиква. Маската се държи около половин час, след което се изплаква само с вода.

Маска за възвръщане на блясъка на косата

Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

Отвара за изплакване за силно изтощена коса

Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва. Тя трябва да ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.

Билков балсам за подхранване на суха коса

За целта ви трябват 300 мл зехтин. Към него се добавят по една супена лъжица от следните билки: лайка, коприва, розмарин, босилек, здравец и хвойна. Сместа трябва да престои на тъмно и топло място 40 дни. След това се прецежда и се добавя сокът на един лимон. Втрива се в корените на мокра коса.

Подхранващ лосион за коса

Прави се от 100 г розова вода, към която се добавят 10 малки ампулки вит. С. Преди употреба е добре шишето да се разклати старателно. След това сместа се втрива в корените на косата с лек масаж. На финала се разресва, за да може лосионът да се разнесе и към краищата. Не се изплаква. Добре е да се прави всяка вечер, докато шишето се изпразни.

Маска за по-голям обем на косата

Варете в продължение на 10 минути 4-5 супени лъжици розмарин в четвърт литър вода.Прецедете и разтворете вътре толкова количество безцветна къна,колкото е необходимо за да стане на кашица.Нанесете по скалпа и косата.Оставете маската 1 час на главата си и след това измийте с шампоан.

Средство против косопад

Става дума за греяно вино. Към кафена чаша вино се добавят 5 счукани скилидки чесън и 1 с.л. свинска мас. Получената маска се държи на косата от 1 до 2 часа, като главата се увива в хавлиена кърпа. Измива се с шампоан с неутрално pH. При косопад помага и горещата бира. И тя обаче не е за пиене. С нея се намазва косата и се увива със затоплена кърпа. Тази процедура обаче се прави поне 5 поредни дни.

Сухата себорея пък изчезва след третиране на кожата на главата със зехтин

Достатъчно е в корените всяка вечер да се втриват по няколко капки мазнина, а на сутринта косата да се измие само с вода. Маските с кисело мляко са също много ефикасни при появата на пърхот.
Фрикции с отвара от розмарин пък помагат при косопад. Течността се получава, като 2 ч.л. счукана билка се варят половин час в 30 мл вода. За косопад специалистите препоръчват и познатият на всички ни лук. За целта се обелват 3 глави лук и се настъргват на много ситно. Прецеждат се през марля, а към сока се добавя счукана стипца. От тази смес в косата се нанася с помощта на памучен тампон след всяко измиване. Внимание! Нанася се на вече суха коса. А стипцата в сместа трябва да е съвсем размита. След нанасянето косата се разресва и се завива с хавлиена кърпа за през нощта.На сутринта се измива с обилно количество топла вода. Прилага се около седмица.

Тънката и чуплива коса подобрява своя вид само след 2 млечни маски

За целта се смесват 1 с.л. овесени ядки, смлени на брашно, 1 с.л. рициново масло, 1 с.л. прясно мляко и витамини на маслена основа - А, Е или D. Държи се на главата 4 часа, след което се отмива.
За измиване по принцип може да използвате няколко домашни "шампоана" вместо традиционния, купен от най-близкия магазин. Най-лесно е измиването с жълтък. Има вариант обаче и с жълтък плюс чаена лъжичка сода за хляб. Мазната коса може да се измие със смес от кисело мляко и 1 ч.л. сода за хляб, сухата - с 1 жълтък и 1 чаена чаша кисело мляко.
В родните магазини и аптеки се предлагат вече много препарати и шампоани против пърхот. Има си обаче стари изпитани средства, които също вършат добра работа. Понякога дори са по-ефикасни от клинично тестваните продукти. Мазният пърхот се премахва след ежедневни фрикции със сол. Те се правят всяка вечер, а преди лягане косата просто се изчетква.

Маски с хума

Всеизвестно е влиянието на хумата. Има обаче различни начини за нейното приготвяне.

В миналото българките я запичали леко,
докато стане кафеникава, след което я заливали със затоплен оцет. С гъстата каша те мажели косите си, а с течността плюс 1 л вода изплаквали. Ако хумата се смеси с вода и един жълтък, се получава идеална подхранваща маска, която също така премахва пърхота.
Възстановяващ ефект има сместа от един жълтък, 1 с.л мед и 1/2 ч.л. салицил. Втрива се в корените на косата и се оставя да действа около 15 мин. След това се измива с едно яйце. Прави се веднъж на 2-3 месеца.
С белтък, 1 ч.л. сол и сока на един лимон също се приготвя маска. Тя се държи половин час и е подходяща за мазна коса.
Сухата коса се подхранва с брашняна маска. Та се приготвя от 1 с.л. царевично брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 яйце и 100 мл отвара от черен чай. Нанася се още докато е топла и се държи на главата един час. Измива се с мек шампоан.

Как Бриджит Бардо е поддържала косата си

Прочутата актриса и понастоящем защитничка на животните правела стимулираща маска от 5 хининови хапчета, стрити на прах, смесени с един жълтък и една ампула вит. А. Ако косата е по-дълга количеството, на жълтъка и витамина става двойно. Маската се държи минимум един час, след което се отмива само с вода. На финала се изплаква с 1 л вода, в която е добавен и сокът на един лимон.
Стара маска от началото на века е съчетанието на 1 с.л. газ, 1 с.л. мас, 2 счукани аспирина и 1 с.л. детска урина. Тази смес се нанася върху неизмита коса и се държи 4 часа. Измива се с неутрален шампоан. Подходяща е при силно капеща коса. Прилага се по следния начин - през първия месец само веднъж, през втория и третия - два пъти през 2 седмици, а след това - отново веднъж месечно.

Маска за коса за здравина и блясък

Пасирайте една връзка магданоз.Смесете го с 1ч.л.водка и 2-3 ч.л. зехтин.Втриите в корените на косата и направете топъл компрес.След 1 час измиите косата с шампоан и изплакнете с 1л.вода + 1 с.л. оцет.

Копривата заздравява косъма

Затова нарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл вряща вода. Варете сместа 20 мин, махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване.
Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

Брезови листа и коприва за блясък

Косата ви ще стане нежна като коприна и ще блести с отвара от брезови листа.
Наситнете 200 г брезови листа, залейте ги с 1 л вряща вода и оставете сместа да ври 10 минути под похлупак на тих огън. След това махнете от котлона и поставете съда на топло място за 4-5 часа. После прецедете отварата и сипете 200 мл от нея в 2 л вода.
С получената течност изплакнете измитата коса

Кисело мляко за еластичност

Боядисаната и направената на студено къдрене коса е много изтощена.
Затова веднъж седмично трябва да я подложите на възстановителна процедура. За целта използвайте млечни продукти, чиито протеини и ферменти ще възвърнат еластичността на косъма.
Отделете 150 г кисело мляко, намажете с него косата и завийте главата с топла хавлиена кърпа.
След 20 мин изплакнете косата.

Зеле и магданоз за подхранване

Красива коса ще имате, ако подхранвате корените и със зеле. Пригответе си лосион, като смесите равни части семена от зеле и от магданоз, отделите 2 чаени лъжички от сместа, сипете ги в термоса и ги залеете с 300 мл вряща вода. Оставете настойката да престои 6 часа.
След това я прецедете, смесете я с 1/2 чаена чаша пресен сок от зеле и съхранявайте в хладилника.
Втривайте този лосион в кожата на главата 30 минути преди миене.

Маска с жълтък за къса коса

Смесете 1 жълтък с 3 с.л. коняк (за къса коса), разбъркайте добре. След това нанесете сместа върху косата и измийте след 20 минути.

Картофи и мед срещу косопад

Ако ви капе косата, трябва да си направите маска с пресен сок от картофи.
Обелете 1 голям картоф, настържете го на рендето и изстискайте сока. Смесете 2 супени лъжици от този сок с 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Втрийте получената смес в корените на косата чрез леко масажиране с пръстите. После си сложете полиетиленовата шапка за баня, завийте главата с хавлиена кърпа.
След 2 часа измийте косата с топла вода и подходящ шампоан.
Правете тази маска 2 пъти седмично, докато настъпи подобрение в състоянието на косата и тя спре да капе.

Маска, която овлажнява изтощената и суха коса, придава й здрав блясък

Нужни продукти: 1/2 чаша майонеза, 1 ч. л. пчелен прашец.
Майонезата и пчелният прашец се смесват и се втриват добре в основата на косъма и в цялата коса. Оставят се да действат 5 мин и се изплакват с хладка вода. Накрая косата се измива с лек шампоан.
Медът действа лечебно на ръцете и ноктите.
При нужда може да се направи заздравяваща баня на ноктите, състояща се от 1 с. л. мед и малко зехтин.

Маска за изтощени краища

Изтощените краища на косата под въздействие на меда стават еластични и блестял.
2 ч. л. масло от покълнала пшеница се смесват с по 1 ч. л. мед и оцет.
Нанася се внимателно и след 30 мин също така внимателно се отмива с топла вода.

Маска за блясък

Мечтания блясък в косите можете да постигнете и с домашно приготвена медена маска за коса.
2 суп. л. мед, разбъркани със сока от един лимон до хомогенна смес, се нанасят на суха коса с помощта на гребен.
След около 10 мин косата се изплаква добре и се измива както обикновено.

Против цъфтеж

В стъклено шише слагаш корени от коприва, корени от репей, цвят от невен, листа от бръшлян и сушен чесън и пълниш с домашна ракия. След 1 месец на тъмно може да прецедиш и да добавяш по 1 супена лъжица към жълтък, бадемово масло и може и някаква ампула за коса. това 1-2 седмично, но не повече от 7 пъти в месеца 1 ч преди баня. и внимание! НИКОГА не си къпете косите с топла вода! Трябва да е хладка
След банята може да си намазвате косата с розова вода.
1-2 капки етерично масло от грейпфрут или чаено дърво съвсем не са излишни към шампоана и предпазват от пърхут и сърбеж, но в големи количества ефектът е точно обратният.

Орехови листа за тъмни коси

Две шепи сухи орехови листа се изсипват в метална купа, заливат се е 250мл вряла вода, захлупват се с капак и се оставят да киснат 10мин. Прецеждат се през ситна цедка.

Слага се в основата на косъма и косата се разресва така, че течността да се разнесе надолу. Това се прави всяка сутрин. Не се отмива.

Липов цвят за руса коса

Четири шепи сух липов цвят се заливат с 1л вода. Оставя се да ври 1/2 час. След като изстине се прецежда.

Слага се в основата на косъма и косата се разресва така, че течността да се разнесе надолу. Това се прави всяка сутрин. Не се отмива.

Билки за брюнетки

Смесват се две с.л. сухи листа от салвия(градински чай) и розмарин, слагат се да заврят в 1л. вода, покриват се с капак и се оставят да поврят на слаб огън още 10 мин. Снема се съда от котлона, билките се оставят да киснат още 2 часа, после се прецеждат. Добавя се 140мл. ябълков оцет. Съхранява се в тъмно шише.

Слага се в основата на косъма и косата се разресва така, че течността да се разнесе надолу. Това се прави всяка сутрин. Не се отмива.

Хибискус за червена коса

Шепа от напълно сухи цветове от хибискус (каркаде) се заливат в тенджера с 0,5л. вряла вода и врят 10мин. на слаб огън. Оставя се да кисне 1 час, прецежда се и се съхранява в шише.

Слага се в основата на косъма и косата се разресва така, че течността да се разнесе надолу. Това се прави всяка сутрин. Не се отмива.

Домашни лосиони за коса

*Смесвате 1 л минерална вода, 3 супени лъжици цветове и листа от мащерка и 2 супени лъжици водка. След 4 дена прецеждате течността. Съхранявате я в хладилника. С лосиона правите фрикции на косата след всяко измиване.

*В 1 л вода сварявате 3 супени лъжици дъбови кори. Варите 15 минути на тих огън и след изстиване прецеждате. Добавяте 4 супени лъжици водка. С лосиона правите фрикции на косата. Този лосион е особено ефикасен при мазна кожа и себорея.

*2 супени лъжици лайка и 2 супени лъжици розмарин заливате с 3 /4 чаена чаша водка. Държите в продължение на 2 седмици на тъмно и прецеждате. Вечер втривате в корените на косата и разресвате

Рецепти против косопад

Разбийте 300 г рациново масло с 30 г коняк и 1 прясно яйце. Намажете корените на косата. Завивий я с хартия, найлон и топла кърпа. След 2 часа измийте косата.

Направете запарка от 2 чаени лъжички накълцани листа от розмарин и 300г вода. Оставете да престои 15 минути и прецедете. Втрийте в корените, след това намажете цялата коса.

Сварете корени от коприва и с отварата през ден измивайте косата си, като енергично втривате разтвора в корените на косата.

Измивайте косата си с отвара от смрадлика.

Домашни рецепти за измиване на косата

Измиване с кисело мляко
Старо народно средство е миенето на косата с кисело мляко. Още в древността много народи са използвали за тази цел млечно - киселите продукти. Те създават един мазен слой, който защитава косата от някои лоши влияния при разтварянето на сапуна във водата.Обилно намазвате косата с кисело мляко, отгоре слагате найлон, а върху него - хавлиена кърпа. След 25 - 30 минути измивате с шампоан. Изплаквате добре с чиста вода, след нея - с подкиселена / сока от 1 лимон на 2 л вода /.

Измиване на суха коса с яйце
Ако косата е суха и лесно се чупи, много полезно е да се мие с яйце, тъй като то съдържа лецитин и почти всички аминокиселини, които предпазват косата и премахват пърхота. Обикновено се използва цялото яйце. Разбивате добре жълтъка и белтъка в малко топла вода. Изливате пяната върху предварително намокрената коса и я измивате без сапун. Добре изплаквате косата с топла вода, а после - с подкиселена. Много полезно е изплакването с билки.

Измиване на косата с коприва

100 г прясна или суха коприва заливате с 1 л вода. Прибавяте 500 г оцет. Варите течността на бавен огън 30 минути. Прецеждате. На легенче вода добавяте 2 - 3 чаени чаши от отварата. Измивате главата /не използвате сапун или шампоан /. Добре е това да стане преди лягане. След като изсъхне, вързвате с кърпа.

неделя, 10 февруари 2008 г.

Маска за мазна коса с канела

Смесвате 1 жълтък
1.5с.л. зехтин
1,5 с.л мед
1 л. канела

За по-дълга коса количеството на продуктите се удвоява.

Маска за коса против накъсване на краищата

Слагате мед, зехтин на око плюс 1 жълтък, прави се веднъж седмично и се маже по краищата, при желание и по цялата коса.

Маска за коса "миш-маш"

Нужни продукти:
2 с.л. тривитаминол
1 с.л. зехтин
1 с.л. домашна ракия(някъде четох че е по-добре от водката)
1 с.л. свинска мас
1 с.л. оцет
1 с.л. маска със жожоба(от фризиорката ми е на Rolland)
1 с.л. маска на денис с оранжева капачка
(другите неща на око)
кисело млако
мед
хининива вода
чесън на прах
вода от сварен розмарин
малко балсам за коса
пектин
2 аналгина

Стои се около 2 часа.

Маска за подсилване растежа на косата

Смесват се 100 гр.зехтин и 2 жълтъка .Косата се намазва цялата и се оставя да престои около 3 часа и се измива.
Косата става пухкава.

Маска за коса против омазняване

Към 1 л. хладка (задължително хладка, почти студена)вода се прибавят 1-2 супени лъжици оцет и след като си измие косата се полива с тази вода. По желание може да се прибави и сока на прясно изцеден лимон.

Маска против косопад

Нужни продукти:
2 с.л тривитаминол, 1 жълтък, 2 с.л.зехтин, 2 .с.л кисело мляко, 2 с.л оцет. Стои се по 1-2 часа. Косата става мека и лъскава.

Маска за мека и лъскава коса

В зависимост от дължината на косата се взима кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

Маска за коса за здравина и блясък

Нужни продукти:
1 чаена лъжичка мед
1 яйце
малко прясно мляко
бадемаво масло

Маска със зехтин за суха коса

Нужни продукти:
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица кисело мляко/прясно мляко
1/2 жълтък
Количеството зависи от дължината и гъстотата на косата.

Маска за коса с витамини

Нужни продукти:
жълтък, 1 с.л.бадемово масло, 1 с.л.ракия, 1 амп.алое, 1 амп.вит.А, 1 амп.вит Д и 1амп. прогестерон. Може да се добави и мед. Мажат се само корените на косата и се стои около 2 часа, може и повече.
Много подхранва косата.

Маска за гъста коса и твърд косъм

Нужни продукти:
На равни части по 1 суп. лъжица газ, оцет, захтин, хининова вода.

Косата става мека и бляскава! При продължителна употреба косъмът става по дебел, а косата по-гъста.

Маска за коса с ракия

Нужни продукти:
витамин А (от аптеката 1 опаковка течен)
хининова вода
бадемово масло
ракия

Ускорява растежа и подхранва косата

Маска за коса с бадемово масло

Продукти:
1. един жълтък
2. една и половина с. лъжица бадемово масло
3. две супени лъжици кисело мляко
4. две с. лъжици мед
5. десет капки водка

Сместта се разбърква в една купа и се нанася на косата като се втрива в корените. Изчакайте 15-20 минути да престои на косата и после я измийте обилно

Маска за коса

Рецепта:
1 жълтък,
1 с.л мед,
1 с.л. ракия,
2 с.л. кис. мляко,
сок от лимон,
1 ч.л. деавит /от аптекaта - вит.А и вит. Д/.

Стои се около час, след това се измива.