Архив на блога

вторник, 12 февруари 2008 г.

Маски с хума

Всеизвестно е влиянието на хумата. Има обаче различни начини за нейното приготвяне.

В миналото българките я запичали леко,
докато стане кафеникава, след което я заливали със затоплен оцет. С гъстата каша те мажели косите си, а с течността плюс 1 л вода изплаквали. Ако хумата се смеси с вода и един жълтък, се получава идеална подхранваща маска, която също така премахва пърхота.
Възстановяващ ефект има сместа от един жълтък, 1 с.л мед и 1/2 ч.л. салицил. Втрива се в корените на косата и се оставя да действа около 15 мин. След това се измива с едно яйце. Прави се веднъж на 2-3 месеца.
С белтък, 1 ч.л. сол и сока на един лимон също се приготвя маска. Тя се държи половин час и е подходяща за мазна коса.
Сухата коса се подхранва с брашняна маска. Та се приготвя от 1 с.л. царевично брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 яйце и 100 мл отвара от черен чай. Нанася се още докато е топла и се държи на главата един час. Измива се с мек шампоан.

Няма коментари: